Industriele krukken

Van stoel naar kruk

De stoel is een van de oudste meubelstukken op aarde.Een object om op te zitten. Ik het beging een symbool van status. In Egypte alleen voor de rijken gemaakt van ivoor of gebogen met verguld hout. In Griekenland waren er al stoelen in de zesde eeuw voor Christus. In China was ook de stoel voor de rijke elite maar werd ook al snel gemaakt in de arme lagen van de bevolking. Het werd rond de 12 eeuw een alledaags voorwerp maar kwam pas in de 16e eeuw naar Europa om in de 20e eeuw in een stroomversnelling te geraken.Een leuk stukje geschiedenis over een meubelstuk waar wij eigenlijk helemaal niet meer nadenken bij gebruik. Voor diverse beroepen werden specifieke stoelen gemaakt denk hierbij aan kantoorstoelen, kappersstoelen,tuinstoelen, strandstoelen, kantinestoelen schoolstoelen. Stoelen gekoppeld aan een beroep of omgeving. Voor sommige beroepen was het makkelijker geen leuningen aan de stoel te hebben en zo ontstond de kruk.
De kruk kenmerkt zich meestal door wat langere poten met een houten of leren zitvlak. Vaak lager dan de stoel maar door een toepassing van een draai mechanisme hoger en lager te stellen om hem voor meerdere personen op maat in te stellen en te gebruiken. Bijvoorbeeld de pianokruk, een atelier kruk. Als we van het zitgenot van een stoel uitgaan zit een kruk veel slechter. Een ander woord voor slecht is bar en zo ontstond waarschijnlijk het woord barkruk. Dat slechte zitplaats betekend. Hij wordt daarom in cafe’s gebruikt. Zit slecht en om zich beter te voelen bestellen ze bij de kastelein veel drank.

De industriele kruk

In het huidige woonbeeld is deze vintage kruk een zeer gewild item. Met name doel ik hierbij op de industriële krukken afkomstig uit fabrieken werkplaatsen en kantoren. Zeer in trek als ze van een bepaalde fabriek of ontwerper afkomstig zijn denk hierbij aan Rowac , Friso Kramer, Singer, maar ook gewone metalen krukken en houten krukken met hun stoere uitstraling. Krukken met een verleden door hun gebruik in fabrieken en kantoren , objecten met een verhaal. Te gebruiken bij een stoere industriële tafel of juist door zijn stoerheid een tegenhanger van een andere stijl zoals bij brocante tafels of een moderne design tafel.

Niet altijd zijn er meerdere dezelfde krukken beschikbaar maar kunnen ze ook zeer goed in een mix van verscheidenheid aan een tafel worden geplaatst.

Trading 131 heeft altijd wel een aantal krukken staan. Geschikt als zitplaats ter decoratie of als tafeltje in uw bijzondere woonomgeving.

 

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nieuwsbrief

Laatste berichten

Contact

Kerkstraat 131a
5161 EC 
Sprang-Capelle
Nederland

Tel:+31(0)416530416

Email:info@trading131.nl